Alaraajafysioterapia

Jalkaongelmat kuntoon alaraajafysioterapialla!

 

Ihminen ottaa päivittäin tuhansia kävelyaskeleita ja jalat ovatkin yksi tärkeimmistä kehonosista, sillä niiden päällä vietetään paljon aikaa. Kipu jaloissa, polvissa, lonkissa tai jopa selässä kertoo, että alaraajojen toiminnassa on jotain häiriötä. Jalkojen alueen ongelmat saattavat heijastua koko kehoon, jolloin tarvitaan alaraajafysioterapiaa.

Alaraajafysioterapia perustuu huolelliseen alkututkimukseen, jossa kartoitetaan alaraajojen nivelten ja lihasten toimintaa sekä miten alaraajat toimivat yhteen muun kehon kanssa. Tutkimisen apuna voidaan käyttää kuvantavaa ultraäänilaitetta ja lihasten toimintaa mittaavaa EMG:tä. Tutkimisen tarkoituksena on löytää syy oireiden takana. Alaraajafysioterapiassa selvitetään aina myös tukipohjallisten tarve.

Tutkimisen jälkeen laaditaan henkilökohtainen harjoitusohjelma, ja lisäksi tarvittaessa tehdään manuaalista käsittelyä esim. liikkuvuuden edistämiseksi. Alaraajafysioterapiasta saat apua ongelmiin, liikut jälleen kivuttomasti ja koko kehosi toimintakyky paranee.

 

alaraajafysioterapia 1.jpg

Jalkaterän ja nilkan alueen ongelmat

Jalkaterän ongelmia voivat olla mm. vaivasenluu ja muut varpaiden virheasennot, päkiäkipu, kantakipu ja laajempi jalkapohjan kipu. Alaraajafysioterapia perustuu huolelliselle tutkimiselle, jossa kartoitetaan jalan toiminnan lisäksi myös polven, lonkan ja selänkin toimintaa. Tutkimisen jälkeen alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti laatii hoitosuunnitelman, joka sisältää henkilökohtaisia harjoitteita, tarvittaessa manuaalista käsittelyä esim. nivelten mobilisointia sekä ohjauksen kenkien valinnassa.

Nilkan alueen ongelmia ovat usein erilaiset nyrjähdykset, yli- ja alipronaatio sekä akillesjänteen ongelmat. Tärkeää on kartoittaa nilkkanivelten toiminta sekä onko säären ja pohkeen lihaksiston voimassa ja liikkuvuudessa mahdollisia puolieroja. Nilkan alueen vammat kannattaa aina käydä tutkituttamassa ja hoitamassa fysioterapiassa, sillä hoitamattomana ne voivat aiheuttaa häiriöitä pidemmänkin ajan jälkeen. Esimerkiksi hyvin yleisen nilkan nyrjähdyksen eli inversiovamman oletetaan paranevan itsesään, vaikka kyseinenkin vamma tarvitsisi kuntoutusta.

 

Polvikipu

 

Polvikivut ovat yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelimistönvaivoista. Polven alueen ongelmat jaetaan syntymekanismin mukaan rasitusperäisiin sekä vamman aiheuttamiin. Tällaisia ongelmia ovat mm. polven nivelrikko, juoksijan polvi, hyppääjän polvi ja polven ristisiteen vammat.

Polvikivun syy on kuitenkin usein muualla kuin itse polvessa. Esimerkiksi toimintahäiriö nilkassa toi lonkassa oireilee usein polvessa. Siksi polviongelmissa huolellinen jalkaterän, nilkan ja lonkan toiminnan tutkiminen on tärkeää. Polvivaivojen fysioterapiassa keskitytään kivunhoitoon esimerkiksi manuaalisen käsittelyn ja kinesioteippauksen avulla. Lisäksi fysioterapiassa on tärkeää harjoitella liikkeiden hallintaa erilaisissa tilanteissa, kuten kävelyssä, juoksussa ja hypyissä.

Palvelusta vastaava fysioterapeutti

Terhi Jokela

Fysioterapeutti 

Vastuualueet:

-alaraajafysioterapia

-lonkka, polvi- ja nikkakivut

-fasciakäsittelyt

-FasciaMethod -tunnit

Yhteystiedot:

terhi@oulunhyvinvointistudio.fi

040-5227841