Miten moderni fysioterapia toimii?

Päivitetty: 20. joulu 2018


Fysioterapiaan tullaan usein vasta silloin, kun kipu ja liikerajoitukset haittaavat jokapäivästä elämää ja harrastuksia. "Olen odottanut, että se menisi ohi. Nyt se on jo niin kipeä, että piti tulla" Kuulostaako tutulta?


Fysioterapialla voidaan toki hoitaa myös pitkittyneitä kiputiloja varsin onnistuneesti, mutta paras tulos saavutetaan silloin, kun fysioterapiaan tullaan rittävän ajoissa. Tällöin hoito on helpompaa, halvempaa, nopeampaa ja pääset nopeammin palaamaan harrastustesi pariin.
Selkäkivut, niskakivut, olkapääkivut, polvikivut, leikkausten jälkeinen kuntoutus sekä vatsalihasten erkauma ja virtsankarkailu ovat tyypillisimpiä syitä, miksi asiakkaamme tulevat vastaanotolle. Nykyajan elämäntyyli, jossa fyysinen aktiivisuus ja liikunta ovat vähäistä, ruokavaliossa on liian vähän kasviksia, nukkuminen ja palautuminen on riittämätöntä sekä henkinen kuormitus ja stressi runsasta, edesauttaa erilaisten kiputilojen syntymistä. Tämän vuoksi emme voi hoitaa ainoastaan kipua tai ongelmaa, vaan kartoitamme myös asiakkaan kokonaistilannetta.


Näin kehittämämme nykyaikainen fysioterapiaprosessi etenee:


1. Tutkimus

Aloitamme aina keskustelulla ja haastattelulla, jossa voit itse kertoa tilanteestasi. Kysymme tarkentavia kysymyksiä ja kartoitamme samalla myös voimavarojasi. Luomme haastattelun perusteella ajatuskartan, johon kartoitamme kokemasi ongelmat ja kivut, kehosi tilanteen, elämäntapasi, ajalliset ja rahalliset resurssisi, motivaatiosi ja odotuksesi. Perusteellinen haastattelu antaa fysioterapeutille paljon tietoa kehosi tilanteesta.

Jatkamme tutkimusta kartoittamalla kehosi toimintaa kokonaisuudessaan. Käytämme erilaisia testejä ja välineitä, kuten kuvantavaa ultraääntä, joilla voimme selvittää, kuinka lihakset ja hermostosi toimivat ja minkälaisia liikemalleja kehosi käyttää erilaisissa tilanteissa.


2. Suunnitelma

Tutkimuksen jälkee mietimme asiakkaan kanssa yhteistyössä sopivan toimintasuunnitelman. Otamme huomioon asiakkaan tavoitteet ja toiveet, ajallisen ja rahallisen resurssin, voimavarat ja annamme ehdotuksen toimintasuunnitelmasta. Suunnitelma on aina yksilöllinen ja täysin asiakkaan ehdoilla toteutettava suunnitelma. Toiset tarvitsevat enemmän tukea, ohjausta ja tsemppausta, toiset taas puurtavat mielellään yksin. Fysioterapiassa pyrimme siihen, että asiakas oppii itse huoltamaan kehoaan ja ymmärtämään kehon toimintaa ja näin ollen meidän apuamme ei enää tarvita.


3. Toteutus

Annamme sinulle ohjeet, kuinka toimia. Antamamme ohjeet ovat aina juuri sinua varten suunniteltuja. Emme anna nivaskaa papereita, vaan valitsemme juuri ne harjoitteet, joista hyödyt eniten. Fysioterapiaharjoitteet etenevät nousujohtoisesti niin, että pikkuhiljaa huomaat, että et tarvitsekaan enää meidän apuamme. Joskus 1-2 tapaamista saattaa riittää, joskus tarvitaan 15 kerran jakso.


4. Seuranta ja päätös

Emme koskaan jätä sinua yksin. Sovimme kontrollitapaamisia tai etäohjauksia riittävin väliajoin, kyselemme kuulumisia ja voit aina ottaa meihin yhteyttä. Näin varmistamme, että pääset haluamiisi tuloksiin. Me valmennamme sinut pikkuhiljaa kohti haluamasi tuloksia ja kohti vahvempaa, terveempää ja kestävämpää kehoa ja mieltä. Kun meidän työmme on tehty, et enää tarvitse meidän apuamme ja osaat itse huolehtia kehosi hyvinvoinnista. Tämän jälkeen voi jatkaa esimerkiksi valmennuksessa suorituskykysi parantamista.


Me emme missään nimessä hoida vaan kipua, vaan pyrimme ehkäisemään vaivojen palaamisen pysyvästi! Fysioterapiaan kuuluu myös kokonaistilanteen kartoitus ja terveiden elämäntapojen edistäminen. Ohjaamme, tsemppaamme ja kannustamme niin liikunna, ravinnon kuin levonkin suhteen.


Hoidetaan yhdessä kroppa kuntoon!

56 katselukertaa0 kommenttia