Näin saat enemmän irti fysioterapiasta | 3 vinkkiä!

Päivitetty: 16. joulu 2018

Fysioterapia auttaa erilaisissa kiputiloissa ja esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Terveyskeskuksen tai sairaalan järjestämä fysioterapia ei kuitenkaan yleensä riitä, joten fysioterapiaan täytyy hakeutua yksityiselle puolelle. Yleensä erikoistunutta fysioterapiaa, esimerkiksi äitisfysioterapiaa ei ole saatavissa terveyskeskuksessa. Fysioterapia ei kuitenkaan ole ilmaista huvia. Noudattamalla näitä vinkkejä saat fysioterapiakäynnistäsi kaiken irti!

Polvikipu miehellä, mies pitää kiinni polvestaan.

1. Pidä oirepäiväkirjaa

Fysioterapeutti haastattelee sinua oireistasi, niiden alkamisajasta ja kestosta. Fysioterapeutti kysyy myös, miten oireet ovat alkaneet, helpottaako joku asento tai liike oireita ja milloin ne pahenevat. Tärkeää on myös muistaa kertoa, ilmenevätkö oireet myös levossa ja häiritsevätkö oireet nukkumista. Jotta osaisit vastata mahdollisimman täsmällisesti, kannattaa oireista pitää oirepäiväkirjaa. Muista kertoa myös käyttämästäsi lääkkeistä!


2. Päätä tavoite

Fysioterapeutti on sinun valmentajasi kohti tavoitettasi. Fysioterapian onnistumista helpottaa suuresti, jos olet miettinyt tavoitteen, mitä kohti haluat pyrkiä. Onko jotain, mitä haluat pystyä tekemään? Haluatko nostaa käden ylös kivuitta? Haluatko pysyä työelämässä? Leikkiä lasten/lastenlasten kanssa? Haluatko nukkua paremmin? Tai liikkua ketterämmin? Pudottaa painoa? Juosta 10 km?

Tavoitteen ei tarvitse olla kristallinkirkas fysioterapiaan tullessa ja yksityiskohdat tarkentuvat yleensä matkan varrella. Jos olet kuitenkin miettinyt tavoitetta jo etukäteen, on sinun helpompi kertoa fysioterapeutille, mihin haluat pyrkiä.


3. Ota mukaan kaikki asiakirjat

Fysioterapeutin on tärkeää tietää kaikki, mikä vaivaasi liittyy. Ota siis mukaan kaikki lääkärinlausunnot, leikkauskertomukset ja aikaisemmin saamasi ohjeet vaivan hoitoon. Näin ollen fysioterapeutti saa heti käsityksen siitä, mitä hoitoja on jo kokeiltu ja mitä kuvantamistutkimuksia on tehty. Aikaa ei kulu turhaan näiden asioiden selvittämiseen.Huolellinen haastattelu ja alkutilanteen kartoitus eli anamneesi on todella tärkeää hoidon toteutumisen kannalta. Näiden vinkkien avulla säästät aikaa vastaanotolla ja fysioterapeuttisi pääsee heti pureutumaan ongelman ytimeen. Nähdään fysioterapiassa!

29 katselukertaa0 kommenttia