Selkäkivut kuriin spiraalistabilaatiolla!

Päivitetty: 26. maalis 2019

Spiraalistabilaatio eli SPS on harjoittelumuoto, jolla hoidetaan tehokkaasti ja pysyvästi selkärangan vaivoja. Menetelmän harjoitteilla on saatu loistavia tuloksia sekä lasten että aikuisten skolioosin hoidossa mm. Saksassa ja Tsekeissä jo yli 20v ajan.

SPS on tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin Richard Smišekin kehittämä kehonhallinta- ja terapiamenetelmä. Metodin pätevyys ja tehokkuus on todistettu yksityiskohtaisten EMG-analyysien avulla ja se on suosittu terapia- ja harjoittelumuoto eri puolilla maailmaa.

SPS -metodia käytetään erilaisten selkäkipujen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, kuten skolioosiin, spinaalistenoosiin ja välilevytyriin. Lisäksi metodin harjoitteet soveltuvat selän toiminnallisuuden ja ryhdin parantamiseen, kehonhallinnan ja tasapainon parantamiseen, kävelyn tekniikan ja koordinaation parantamiseen esim. leikkauksen tai vamman jälkeen.

Suomessa skolioosia hoidetaan lähinnä tukikorsetilla tai leikkauksella. Yleisin skolioosin muoto, ns.idiopaattinen skolioosi, kehittyy yleensä lapsuus- ja teini-iän kasvupyrähdyksen aikana. Skolioosikulmaa seurataan ja tukikorsettihoito tulee kyseeseen, mikäli skolioosikulma on yli 25 astetta. Vaikean skolioosin hoito voi edellyttää leikkausta, jossa selkä jäykistetään. Skolioosispesifien harjoitteiden positiivisesta vaikutuksesta on tutkimusnäyttöä, mutta Suomessa niiden käyttö on vielä melko vähäistä. SPS -menetelmän harjoitteilla, yhdistettynä manuaaliseen käsittelyyn, on saatu hienoja tuloksia skolioosin hoidossa.


Katso täältä kuvia harjoitteiden vaikutuksesta!
SPS metodi perustuu ajatukseen, jonka mukaan selkäkipujen pääsyynä on pitkittäisten (vertikaali) lihasketjujen jännittyneisyys ja liian pitkään jatkunut yliaktiivisuus, mikä aiheuttaa selkärangan ja välilevyjen puristumista. Spiraalimaisten lihasketjujen avulla pystytään lisäämään tilaa selkänikamien väliin, jolloin saadaan aikaan selän ojennus. Tämä vähentää painetta välilevyissä ja parantaa niiden aineenvaihduntaan.


Oulun Hyvinvointistudiolla Marjaana Koivuranta on erikoistunut spiraalistabilaatio eli SPS -menetelmään.


Lue myös TÄSTÄ kuinka Marjaanan asiakas, Kaisa, on hyötynyt SPS-harjoittelusta!

1,255 katselukertaa0 kommenttia