Skolioosin hoito

Nykyaikaista hoitoa skolioosiin ja sen aiheuttamiin ongelmiin

Skolioosi tarkoittaa selän vinoutumista, vinoumaa tai kiertymää. Yksi yleisimmästä skolioosin muodoista on ns. idiopaattinen eli tuntemattomasti syystä johtuva skolioosi. Se alkaa yleensä varhaislapsuudessa tai murrosiän kasvupyrähdyksen yhteydessä. Jo alkuvaiheessa skolioosiin liittyy useilla selkäkipuja rintarangan ja lannerangan alueella ja vuosien mittaan lähes jokaisella on selkäoireita.

Suomessa skolioosin etenemistä seurataan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Mikäli kasvavalla lapsella todetaan selän käyryyttä yli 25 astetta, käytetään hoitona yleensä korsettihoitoa. Tällä voidaan estää skolioosin paheneminen, mutta se ei varsinaisesti suorista jo syntynyttä virheasentoa. Vaikean skolioosin hoito voi edellyttää leikkaushoitoa. Leikkaushoidolla voidaan korjata jo kehittynyt selän virheasento, mutta useimmiten korjaus edellyttää samalla selän luuduttamista, jotta virheasento ei uusi. Leikkaus on rankka kokemus keholle, mutta valitettavasti Suomessa juurikaan muita hoitomuotoja ei ole ollut käytettävissä aikaisemmin. Nyt on!

DSC02407.jpg

Skolioosia voi myös kuntouttaa

 

Kaikille skolioosipotilaille suositellaan vatsa- ja selkälihasten harjoittelua ja tätä pitäisi painottaa enemmän myös terveydenhuollossa. Myös erikoistuneita harjoitteita, jotka ovat juuri skolioosin hoitoon tarkoitettuja, on olemassa. Skolioosispesifien harjoitteiden positiivisista vaikutuksista on jo tutkimusnäyttöä, mutta Suomessa niiden käyttö on edelleen vähäistä.

 

Tarkkojen liike- ja hengitysharjoitteiden on todettu vähentävän selkärangan kiertymistä lievissä ja kohtuullisissa skolioositapauksissa verrattuna tapauksiin, joissa näitä harjoitteita ei ole tehty. Esimerkiksi Saksassa skolioosia on hoidettu tällä menetelmällä jo pitkään.

Spiraalistabilaatio -metodin harjoitteilla on saatu hyviä tuloksia skolioosin hoidossa. Oulun Hyvinvointistudiolla Marjaana on erikoistunut skolioosin hoitoon SPS -metodin harjoitteita käyttäen.

1kk harjoitteita.jpg

Palvelusta vastaava fysioterapeutti

marjaana koivuranta1.jpg
Marjaana Koivuranta

Fysioterapeutti 

Vastuualueet:

-äitiysfysioterapia

-skolioosin hoito

-selkäkipujen hoito

-spiraalistabilaatiomenetelmä

-leikkausten jälkeinen kuntoutus

-rintasyöpäleikkauksen jälkeinen kuntoutus

-olkapäävaivojen kuntoutus

Lisätietoa linkeissä: