Vatsalihasten erkauman kuntoutus

Hoitoa vatsalihasten erkaumaan Oulussa

 

Raskauden aikana vatsalihakset erkaantuvat toisistaan jotta vatsa pääsee kasvamaan. Raskauden jälkeen vatsalihasten tulisi palautua takaisin oikealle paikalleen. Jos näin ei käy ja vatsalihakset jäävät erilleen, puhutaan vatsalihasten erkaumasta tai vatsalihasten erkaantumasta.

Vatsalihakset voivat erkaantua myös painonnousun seurauksena, mutta myös liiallisen ja liian rankan fyysisen treenaamisen seurauksena. Erityisesti silloin, kun syvien vatsalihaten tukea ei ole harjoitettu riittävästi, voi vatsalihasten erkauma tulla myös ilman raskautta. Esimerkiksi crossfit ja painonnosto ovat lajeja, joissa keskivartalolta vaaditaan hyvää tukea. Vatsalihasten erkauma voi tulla myös miehille.

äitiysfysioterapia1.jpg

Miten vatsalihasten erkaumaa kuntoutetaan?

Kuntoutuksen tavoitteena on saada koko keskivartalon lihaksisto, johon kuuluvat mm. lantionpohja, syvät vatsa- ja selkälihakset sekä pallea, toimimaan yhteistyössä ja oikea-aikaisesti. Vatsalihasten välissä olevan raon pienentäminen välttämättä ole pääasiallinen tavoite, mutta vatsalihasten välissä olevan jännesauman vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Se tapahtuu oikeanlaisilla harjoitteilla, jotka ovat yksilöllisesti räätälöidyt. 

Vatsalihasten erkauman kuntoutuminen on usein prosessi, joka saattaa kestää pidemmänkin aikaa. Ohjeet ovat aina yksilöllisiä ja jokaisen henkilökohtainen tilanne otetaan huomioon. Kuntouttavien liikkeiden lisäksi ohjeita annetaan liikuntaan, ravitsemukseen ja lepoon, jotka vaikuttavat vatsalihasten erkauman kuntoutumiseen. Oulun Hyvinvointistudion fysioterapeutti Emma Mälkiä on erikoistunut äitiysfysioterapiaan ja äitien liikuntavalmennukseen.

Palvelusta vastaava fysioterapeutti

pärstä käyntikorttiin.jpg
Emma Mälkiä
Marjaana Koivuranta

Fysioterapeutti, liikunnanohjaaja

Vastuualueet:

-äitiysfysioterapian koulutus

-lantionpohjan fysioterapia ETÄNÄ

-äitiysfysioterapia ETÄNÄ

-vatsalihasten erkauman kuntoutus ETÄNÄ

Lisätietoa blogikirjoituksessa:

Fysioterapeutti 

Vastuualueet:

-äitiysfysioterapia

-skolioosin hoito

-selkäkipujen hoito

-spiraalistabilaatio

-leikkausten jälkeinen kuntoutus

-rintasyöpäleikkauksen jälkeinen kuntoutus

Yhteystiedot:

marjaana@oulunhyvinvointistudio.fi

040-8238279